MATKARAPORTTI 1(4)
AMy, HR 15.4.2003
Matkaraportti
Dialog On – Concertation event
3.-6.4.2003
ILO:n kansainvälinen koulutuskeskus, Torino
Matkan tarkoitus
Matka liittyi Dialog On-projektiin. Suomesta SAK:ta edustivat Hannu Rosengrén (vastaa Suomen osasta projektissa) ja Ari Myllyviita (yksi valmistelijoista ja kouluttajista). Torinossa pidetty seminaari oli jonkinlainen väliarviointi- ja motivointitilaisuus. Paikalla oli mm. komission evaluaattori.
Tämä raportti kertoo päivien kulun ja loppuarvion seminaarista. ETUCO tuottaa raportin erikseen eri ryhmätöiden ja workshopien annista. Lisäksi se tuottaa yhteisen seminaariarvion seminaarissa tehdyn kyselyn pohjalta.
Osallistujat
Seminaariin osallistui kokonaisuudessaan 41 henkilöä tulkit mukaan lukien.
CMDL -linja
Mr Michel Boisson (CFDT), Mr Martin Bolkovac (ÖGB), Antonio Carmona (CC.OO), Concha de Sena (CC.OO), Ana Bela Dinis (CGTP-IN), Lucia Germes Ibanet (UGT-E ), Dag Leander (LO-S), Saul Meghnagi (CGIL), Shilla Patel (TUC NEC), Niels Erik Thorsen (LO-Skolen)
Networking -linja
Simon Dubbins (UNI-Europa), Barry Fawcett (ETUCE), Monique Fouilhoux (ETUCE), Ulf Fredriksson (ETUCE), Harald Harazim (EMCEF), Kent Kärrlander (EMCEF), Paul Klein (UNI-Europa), Claudio Sottile (EFBWW), William Van der Straeten (EFBWW), Jan Voets (EFBWW), Doro Zinke (ETF)
Web Portals -toiminnot
Mario Heller (DGB), Ari Myllyviita (SAK), Hannu Rosengrén (SAK)
ETUCO, tutorit, asiantntijat, vieraat
Björn Arnoldhsson (LO-S), Jeff Bridgford (ETUCO), Enrico Cairola (ILO ITC), Bo Carselid (ETUCO), Antoine Cochet (ETUCO), Linda Creanor (GCU), Maria Irace (CISL), Ivonne Jackelen (ETUCO), Evina Sanovcovå (ETUCO), Peter Sidelmann (PLS Ramboll Management), Ana Smith (ETUCO), Derek Stubbs (The Lyndhurst Partnership), Steve Walker (LMU)
Interpreters
Ines Adriaens (French booth), Jocelyne Colette (English booth), Francoise Imhauser (French booth), Isabelle Vandenplas (English booth)
Ensimmäinen päivä (3.4.)
Ensimmäinen päivä kului käytännössä matkustamiseen. Saavuimme Torinoon illaksi, jolloin oli varattu aikaa Dialog On –projektia kuvaavan ja koostavan näyttelyn rakentamiseen. Suomen osuus oli pieni, mutta selkeä.
Näyttelyn tarkoituksena oli kuvata projektin koko kirjoa – kaksi päälinjaa ovat CMDL-linja (Computer Mediated Distance Learning) ja Networking-linja (käytännössä tarkoittaa EWC-työhön liittyvää toimintaa, mm. kielikursseja). SAK:n osuus kuuluu Webportal –osioon.
Vasemmalla SAK:n vetämän projektin esittely. SAK:n standissä keskityttiin esittelemään Kiljavalla toukokuussa 6.-11.5. pidettävää Web-portaaleja käsittelevää seminaaria.
Oikealla koko projektin osioiden kuvaus.
Illalla oli tilaisuus vaihtaa kuulumiset jo ennestään tuttujen kanssa.
Toinen päivä (4.4.)
Päivä alkoi avausistunnolla, johon tervehdyksen toi ILO:n keskuksen johtaja Enrico Cairola. Hän esitteli myös ILO:n keskuksen työntekijät, jotka osallistuvat seuraajina seminaarin kulkuun.
ETUCO:n johtaja Jeff Bridgford avaisi projektin puolesta seminaarin.
Seminaari jakautui kahteen linjaan (puhuttiin strandeistä): Network (EWC-verkostot) ja CMDL (tietokoneavusteinen etäopiskelu). Me osallistuimme jälkimmäisen linjan työskentelyyn. Päivän teemoja olivat:
- Presentation of projects – projektien esittely
- First F2F experiences – ensimmäiset kokemukset lähijaksoilta
- Tutoring at a distance training – tutorointi etäopiskelussa
- Tutor Toolkit -esittely
Webportal –linjan puolesta esittelyt pitivät Mario Heller (kuvassa vasemmalla). Hän kertoi DGB:n järjestämistä seminaareista. Myllyviita (kuvassa keskellä) piti SAK:n puolesta esittelyn niistä valmisteluista, joita oli tehty toukokuussa pidettävän seminaarin osalta.
Iltapäivällä aloitettiin ns. sekaryhmissä teeman ”How to avoid cross-cultural misunderstandings” (Kuinka vältetään kulttuurien välisiä väärinymmärryksiä) käsittely. Keskustelu perustui omiin kokemuksiin.
Kolmas (5.4.)
Kolmantena päivänä jatkettiin ryhmissä teemalla ”How to avoid cross-cultural misunderstandings”. Lopputuloksia esiteltiin koko salille.
Ennen lounasta CMDL-linjan ryhmässä käsiteltiin otsikkoa ”How to structure the distance period” (Kuinka rakennetaan/jäsennetään etäjakso). Tätä työtä ei purettu isossa salissa.
Iltapäivällä oli vuorossa komission arviointia. Paikalla oli evaluaattori, joka kyseli tiettyjä asioita koko joukolta ja tämän jälkeen yksittäisten projektien edustajilta.
Arviointijakson jälkeen paneuduttiin taas uusissa ryhmissä otsikkoon ”How to motivate participants” (kuinka motivoida osallistujat). Tämä jakso tehtiin taas ns. sekaryhmissä.
Illalla oli vuorossa päivällinen italialaiseen tyyliin – pitkä ja perusteellinen.
Neljäs päivä (6.4.)
Motivointi-jakso jatkui viimeisenä päivänä. Se purettiin koko salille. Päivä päätettiin seminaarin arviointiin. Kotiinpaluu alkoi lounaan jälkeen.
Seminaarin anti
Seminaarin tarkoituksena oli tehdä tietynlainen välitarkistus, missä projektissa mennään ja millaisia kokemuksia on tähän mennessä saatu eri osa-alueilla. CMDL-linja on edennyt huomattavasti nopeammin kuin Networking -linja. Tämän vuoksi heillä olikin enemmän kokemuksia jaettavana. Varsinaisia huolenaiheita ei ollut kuin yksi, eli se, miten laajasti toimijat ovat markkinoineet omissa maissaan projektia ja sen sisältöjä. Suomessa tilanne on hieman toinen, koska meillä seminaari on vasta edessä ja sen markkinointi kohdentuu aivan tietyille tahoille.
Torinon seminaari palveli erittäin hyvin Suomen päässä pidettävän seminaarin kutsujen hoitamista. Oli tilaisuus useampaan otteeseen ja useammalle taholle konkreettisesti esitellä seminaarin sisältöä ja toiveita osallistujien suunnalta. Lisäksi oli tilaisuus tavata koko Dialog On –projektista vastaavia henkilöitä ja sopia käytännön järjestelyistä ja budjetista liittyen Suomen seminaariin.