Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova

Centrul de Stat

pentru Atestarea şi Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar şi a Fertilizanţilor

APROBAT

Viceministru al agriculturii
şi industriei alimentare, Preşedintele Consiliului
republican interdepartamental pentru aprobarea
produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor

Raport

cu privire la activitatea tehnico-ştiinţifică şi organizatorică în anul 2015

Chişinău, 2016

I.  Întroducere

Revoluția industriala, tehnica si stiinifica a produs, mai ales în a doua jumatate a secolului XX, profunde schimbari în agricultura (folosirea combustibililor fosili pe scara larga, mecanizarea, chimizarea) care au determinat cresteri substantiale ale productiilor agricole, dar si efecte negative asupra mediului. Sistemele noi de cultura a plantelor aparțin agriculturii moderne, industrializate, în care suprafata arabila de alimentatie se reduce la 0,2-0,6 ha/individ/an. Mentionam ca, în momentul de fata suprafata medie de teren arabil per locuitor al planetei este de 0,325 ha.

Agricultura ultimelor trei-patru decenii a înregistrat schimbari radicale. În afara de energia solară, a carei curgere constanta întreținea întregul sistem, omul a introdus în agricultura energia concentrata (culturala), în ultima analiza tot de provenienta solara, a combustibililor fosili folositi direct (tractiunea mecanica) sau indirect (ingrașaminte chimice, pesticide etc.). În aceasta agricultura industrializata s-a separat cultivarea plantelor de cresterea animalelor domestice. Aceasta despartire arbitrara s-a soldat cu perturbarea ciclurilor biogeochimice seculare urmata de o scadere a fertilitații solului. Astfel, lipsa îngrașămintelor naturale a trebuit sa fie suplinita de industrie prin introducerea într-o proportie crescânda a îngrașămintelor chimice. Aceasta a condus la o artificializare tot mai pronunțata a unor tipuri de agroecosisteme.

Posibilitatea atragerii în agroecosisteme, prin mecanizare-chimizare si alte îmbunatatiri tehnice, a unei energii suplimentare a condus în final la inventarea unor agroecosisteme, reduse ca întindere dar cu o eficienta foarte mare în productie. Agroecosistemele industriale, cum se mai numesc, depind de energia suplimentara investita de om si maresc posibilitatea controlului aproape a tuturor factorilor care contribuie la realizarea recoltelor. Agricultura industrializata (conventionala) a oferit omului posibilitatea îndepartarii sau reducerii diversilor daunatori prin utilizarea pesticidelor.

Acest sistem de agricultura industrializata înregistrează o serie de efecte adverse asupra naturii si sanatații oamenilor. Dintre acestea amintim

- favorizarea eroziunii solului prin aplicarea îngrasamintelor minerale, irigatii etc.;

- toxicitatea cauzata de pesticide si îngrasaminte. Printre consecintele directe se inscriu incidenta sporita a methemoglobinei (datorata prezentei în exces a nitratilor în furaje, în alimente si în apa potabila) si eutrofizarii (îmbogatirea apelor continentale cu nutrienti). Se mai adauga: volatilizarea amoniacului din îngrasamintele organice si minerale; oxizii de azot degajati în atmosfera ce contribuie la manifestarea efectului de sera;

- multiplicarea numarului de boli si daunatori prin practicarea monoculturii si scaderea rezistentei fiziologice naturale a plantelor si animalelor prin folosirea abundenta a substantelor chimice;

- coborârea nivelului apelor freatice (în cazul desecarilor) sau ridicarea lui în cazul irigatiilor sau constituirii acumularilor de apa.

Sisteme de agricultura integrata se fundamenteaza pe stimularea proceselor naturale, care să conducă la mentinerea fertilitații solului la un nivel ridicat si la un control riguros al parazitilor, cu cheltuieli moderate de energie, în conditiile mentinerii productiei la un nivel ridicat, fara a deranja mediul înconjurator.

Unul din elementele componente ale agriculturii integrate este chimizarea-fertilizarea. Anual sunt folosite în agricultura lumii aproximativ 100 milioane tone de îngrasaminte, care aduc un spor de productie echivalent cu 40% din productia mondiala de cereale si alte multe milioane tone de substanțe chimice destinate protecției plantelor care salvează cca. 30% din recoltele obținute.

Prin intermediul acestor mijloace jumatate din populatia lumii are asigurata hrana cotidiana necesară pentru subzistentă. Cifrele acestea sumare si aproximative ilustreaza cu elocvență importanta capitala pe care procesul de chimizare-fertilizare al agriculturii îl are pentru întreaga planeta, pentru dezvoltarea societatii.

Dezavantajele utilizarii substantelor chimice în agricultura constau in epuizarea fertilitații naturale a solului, determinând un grav dezechilibru în compozitia acestuia, în influenta negativa asupra calitatii alimentelor si în modificari nefavorabile în biocenoze si în mediul înconjurator.

Cu toate acestea, disproporția dintre avantajele pe care chimizarea-fertilizarea le-a adus omenirii fac suficient de neînsemnate deficientele reale ale agriculturii contemporane.

În acest domeniu, agricultura integrata pleaca de la convingerea ca fertilizarea si chimizarea sunt absolut necesare pentru o agricultura modernă de mare randament dar că aceste mijloace sunt numai o componenta a fertilitatii solului si a protectiei plantelor împotriva bolilor si daunatorilor.

Lupta integrata este ansamblul de mijloace si metode (fizice, chimice si biologice) folosite pentru distrugerea parazitilor agricoli atunci când valoarea atacului depaseste pragul economic de daunare (PED). In agroecosisteme produc pagube: 500 de specii de ciuperci; 200 specii de buruieni, 10.000 specii de insecte si acarieni.

Pentru asigurarea alimentelor necesare omenirii, societatea internationala a acceptat folosirea pesticidelor ca un rău necesar.

Principii ecologice în utilizarea pesticidelor

- la acelasi efect biologic sa se utilizeze produsele cele mai putin toxice;

- sa se evite introducerea în ecosistem a pesticidelor greu degradabile biologic, a celor cu rezidualitate ridicată, usor levigabile (ajung mai rapid în apa freatica), a celor care au efecte secundare nedorite, bioacumulari, distrugerea entomofaunei utile (în sol distrug microorganismele care au rol important în procesul de mineralizare), în general a celor care afecteaza echilibrele ecologice;

- nu se mai accepta produse care prin persistenta lor patrund usor în lantul trofic plante-animale-om;

c.) Locul pesticidelor in agricultura durabila

Pentru a diminua numarul interventiilor chimice, pentru a evita tratamentele avertizate si aplicate dupa fenologia plantelor trebuie utilizate cunostintele privind biologia si ecologia organismelor daunatoare si unele criterii economice. Dintre metodele curente utilizate amintim:

- prognoza si avertizarea;

- raportul interspecific dintre zoofagi si daunatori

- pragul economic de daunare

PED permite renuntarea la o lucrare de combatere atunci când densitatea bolii sau daunatorului nu atinge valoarea PED

Utilizarea PED are doua avantaje:

- folosirea unei cantitati reduse de pesticide si implicit reducerea poluarii;

- pastrarea mai buna a diversitatii pentru ca pragurile accepta un numar de buruieni, boli si daunatori.

Exploatarea intensa a pamântului folosind produsele chimice de sinteza, a condus la intoxicarea permanenta a populatiei tuturor tarilor industriale, cu o crestere alarmanta a frecventei bolilor degenerative (cancer, alergii, boli de piele grave etc.) Toti mai multi oameni de stiinta cred ca, atunci când pamântul este îngrasat chimic, omorând toata viata din el, iar plantele sunt stropite cu substante toxice contra daunatorilor, o astfel de hrana nu poate sa mai contribuie la sanatatea noastra. De aceea, agricultura organica nu utilizeaza produse organice de sinteza (pesticide, îngrasaminte).

Produsele agriculturii curate, biologice, se distribuie azi în toata lumea prin magazinele biologice. Preturile acestor produse sunt cu 140% - 200% mai mari decât cele ale produselor agriculturii conventionale, ceea ce face ca întreprinderile agricole biologice sa fie rentabile.

Productiile obtinute în agricultura biologica sunt cu 10-15% mai mici decât in agricultura conventionala, ceea ce corespunde recomandarilor Consiliului Europei pentru extensivizarea agriculturii cu minimum 20%.

Sondajele de opinie arata ca, consumatorii prefera aceste produse, iar suprafetele cultivate în sistem biologic cresc în progresie geometrica. Tot mai multi medici sustin ca nu se poate concepe sanatatea unei natiuni în afara sistemului de agricultura biologica. Deci, agricultura ecologică este pe prim plan în viziunea conducerii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi are o importanţă strategică, în special datorită faptului că în acest mod ţara noastră ar obține un avantaj mai mare pe piaţa Uniunii Europene cu produsele agricole.

Trebuie de menţionat că în reglementarea principiilor fundamentale ale politicii de stat în domeniul activităţilor cu produse de uz fitosanitar şi cu fertilizanţi ne călăuzim de Regulamentul Uniunii Europene nr. 1107/2009 al Parlamentului European și partea lui integrantă - Anexa 1, referitor la revizuirea substanţelor active ale produselor de uz fitosanitar.

În anul 2015, colaboratorii Centrului de Stat şi-au desfăşurat lucrările în conformitate cu sarcinile, atribuţiile şi obligaţiunile stipulate în Regulamentul aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 897 din 8 decembrie 1994 cu modificările şi completările ulterioare, care sunt orientate asupra:

a) formării uni sortiment optim de produse de uz fitosanitar şi fertilizanţi utilizate în agricultură, silvicultură, precum şi pentru protecţia produselor depozitate, care corespund cerinţelor actuale de dezvoltare a ştiinţei şi tehnicii şi sunt inofensive pentru sănătatea omului şi mediul înconjurător;

b) organizării cercetării-testării-experimentării de stat a produselor şi formelor preparative noi din producţia internă şi din import în instituţiile de cercetări ştiinţifice ale Ministerului Agriculturii şi Industiei Alimentare, în instituţiile ştiinţifice ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi omologarea lor ulterioară;

c) examinării propunerilor instituţiilor ştiinţifice cu privire la implementarea în producţie a produselor noi, precum şi extinderea sferei de utilizare a produselor înregistrate anterior la alte culturi, stabilirea cu alte organizaţii de profil a regulilor de aplicare raţională şi inofensivă a acestor produse;

d) întocmirii, de comun acord cu alte organizaţii cointeresate, a Registrului de stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor;

e) efectuarea analizelor cantitative şi controlul calităţii produselor pesticidice comercializate din partea diferitor agenţi economici şi persoane fizice;

f) participarea activă în vederea determinării remanenţelor de pesticide în vinuri şi producţia agricolă destinată exportului în Europa, Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus.

g) eliberarea Certificatului de conformitate agenților economici – importatori de pesticide și fertilizanți, în vederea corespunderii produselor fitofarmaceutice și fertilizanților celei mai înalte calități.

II.  Omologarea de Stat a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor în Republica Moldova

Cercetarea-testarea-experimentarea de stat a produselor de uz fitosanitar şi a unor fertilizanţi stă la baza omologării acestora în Republica Moldova. Procedura cercetării-testării-experimentării produselor de uz fitosanitar se efectuează conform Regulamentului privind atestarea şi omologarea de stat a acestora, care este în strictă concordanţă cu legislaţia fitosanitară în vigoare. Scopul cercetării-testării-experimentării de stat a produselor de uz fitosanitar şi a unor fertilizanţi constă în evaluarea eficacităţii biologice, stabilirea normelor de consum optimale a produsului şi a soluţiei de lucru, concretizarea termenilor de aplicare a preparatului şi numărului tratamentelor, determinarea acţiunii preparatului asupra culturii, recoltei şi calităţii ei, stabilirea la solicitare a normativelor toxico-igienice şi ecologice în cazul lipsei acestora în dosarul toxicologic. Cercetarea-testarea-experimentarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor se efectuează în instituţiile de cercetări ştiinţifice aprobate din cadrul Academiei de Ştiinţe, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, iar pentru omologare şi înregistrarea ulterioară, sunt acceptate produsele, care asigură o eficacitate biologică garantată, nu posedă fitotoxicitate, permit de a obține recolte bogate de produse agricole de o înaltă calitate şi sunt inofensive pentru om, animale şi mediul ambiant.

În ultimul timp, Centrul de Stat și Ministerul Agriculturii a întreprins pași concreți întru armonizarea legislației naționale cu cea europeană, pentru a simplifica procedura de omologare a produselor fitosanitare și a fertilizanților, prin procedura de recunoaşterea care permite titularului unei autorizaţii să introducă produsul pe piaţa unui alt stat, de exemplu în Republica Moldova.

Astfel, în cazul în care există solicitări, se poate obţine omologare pentru un fertilizant, fără efectuarea testării în câmp (o primă omologare sau modificarea unei omologări deja existente) dacă produsul:

·  este marcat cu mențiunea ” ÎNGRĂȘĂMÂNT CE”

·  îndeplinește condițiile tehnice specificate în Reglementarea tehnică ”Fertilizanți minerali. Cerințe esențiale”, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 268 din 26 aprilie 2012

·  este înregistrat conform cerințelor naționale ale unui stat-membru al Uniunii Europene

În anul 2015 au fost organizate şi petrecute 8 şedinţe ordinare în plen ale Consiliului Republican Interdepartamental pentru aprobarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor la care au fost omologate 65 produse, inclusiv 10 insecticide, 14 fungicide, 11erbicide, 3 produse pentru tratarea seminţelor, 3 preparate biologice, 2 rodenticide, 22 fertilizanţi. La 20 produse anterior omologate a fost extinsă sfera de utilizare la alte culturi ( 6 insecticide, 6 fungicide, 1 desicant, 4 erbicide, 4 fertilizanţi. (Tabelul 1).

Astfel, pe parcursul anului 2015 de activitate a Centrului, la şedinţele Consiliului Republican Interdepartamental au fost examinate următoarele preparate şi forme preparative noi solicitate de firmele producătoare de pesticide şi care au trecut testările de stat obligatorii:

Tabelul 1

Lista produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor examinate la şedinţele Consiliului Republican Interdepartamental în anul 2015

Data şedinţei Consiliului Interdepartamental / Preparatele propuse
spre omologare /

Firma producătoare, registrantul

12 februarie 2015 / Fatrin, EC / OOO ”Nertus Ltd”, Ucraina
Ampligo 150 ZC / ”Syngenta Crop Protection AG”, Elveția
Fortix 250 WG / ”AgrosAgro Crop BioScience LLC”,
Respect 750 WG / SUA
Superior 500 EC
Classik MZ 800 WP
Tempo 100 EC
Hardy 250 EC
Tomahawk 750 WG
Zilot 20 WP / ”Bradfield Europe Corporation”, Marea Britanie
OSIRIS STAR / ”BASF SE”, Germania
WING P
RETENGO
(extinderea sferei de utilizare)
Pasadoble WG 70 / ”Bayer Crop Science AG”, Germania
Lemur, EC / OOO ”Nertus Ltd”, Ucraina
Groznîi, WG
(extinderea sferei de utilizare)
Care, WP / TOV ”Ruton”, Ucraina
Virin HS-P / ”Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor”, Republica Moldova
EM Aktiv / “Multikraft Produktions und
Nourivit Plus / HandelsgesmbH”, Austria
Nourivit
Loren / OOO”Agrohimmarket”, Ucraina,
OOO”Agrohimpak”, Ucraina
11 martie 2015 / Gorzi 400 EC / ”AgrosAgro Crop BioScience LLC”,
Floret 480 SC / SUA
ALUMAX /
Treol 77 EC / ”AGROPAK Spolka Jawna”, Polonia
Rattidion, MB / OOO ”Valbrenta Chemicals”, Rusia
Spirit, SC / ZAO ”Firma Avgust”, Rusia
Racurs, SC
Paradox, SL
Sirocco, EC
(extinderea sferei de utilizare)
Raiok, EC
(extinderea sferei de utilizare)
Quickstep, EC
(extinderea sferei de utilizare)
Bioxid, WP / ”Shanghai Agrochina Chemical Co., Ltd”, China, SC ”Diolsem” SRL,
Glifostar 480 SL / Republica Moldova
Glifostar 480 SL
Amoniac anhidru / ”Ameropa AG” , Elveția
UAN
Sonido FS 400 / ”Bayer Crop Science AG”, Germania
REGALIS PLUS / ”BASF SE”, Germania
Intermag , lichid
(Intermag Cereale, Intermag Tytanit, Intermag Cupru, Intermag Mangan,
Intermag PK 10-18,
Intermag Optysil,
Intermag Porumb,
Intermag Growon,
Intermag Zinc,
Intermag Floarea soarelui;
Intermag Bor,
Intermag Fier,
Intermag Nitromag,
Intermag Fosfor,
Intermag Potasiu,
Intermag Calciu,
Intermag Action,
Intermag UP) / “INTERMAG Sp. Z o.o. ”,
Polonia
Naturamin –WSP / ”Daymsa, Camino de Enmedio”, Spania
Naturfos
Raiza
Sulfomag / “Laizhou Longpeng Chemical Co. LTD”, China, ÎCS ”Chimagromarketing” SRL, Republica Moldova
Actara 25 WG
(extinderea sferei de utilizare) / ”Syngenta Crop Protection AG”, Elveția
Engeo K 247 SC
(extinderea sferei de utilizare)
Amistar Opti 480 SC
(extinderea sferei de utilizare)
Roundup Max Plus, SL
(extinderea sferei de utilizare) / ”Monsanto Europe S.A.”, Belgia
Basfoliar
(Basfoliar Aktiv SL, Basfoliar Kelp SL)
(extinderea sferei de utilizare) / ”COMPO Expert GmbH” , Germania
Nutrivant
(Nutrivant Sugar Beet Quick Start 3-28-18+2 MgO + 3B+ 1 Mn; Nutrivant Oil Crops Quick Starter 3-13-23+2 MgO +TE; Nutrivant Fruit Sugar Booster 12-5-27+8CaO + 0,1B +TE)
(extinderea sferei de utilizare) / ”Everris International B.V.” , Olanda
16 aprilie 2015 / Buctril Universal EC 560 / ”Bayer Crop Science AG”, Germania
Redigo M FS 120
Decis f-Luxx EC 25
(extinderea sferei de utilizare)
Madison SC 263
(extinderea sferei de utilizare)
Basta SL 150
(extinderea sferei de utilizare)
⃰ Trichodermină, SC / ”Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor”, Republica
⃰ Gliocladin, SC / Moldova
Yara Vita
(Yara Vita Zintrac 700;
Yara Vita Bortrac 150) / ”Yara Suomi Oy”, Finlanda
Kvitofor / Compania de producere "Kvitofor", Ucraina
Carpet, SC
(extinderea sferei de utilizare) / ”Bradfield Europe Corporation”, Marea
Britanie
Begin, EC
(extinderea sferei de utilizare) / ”Lewey Marketing Ltd”, Lihtenștein, OOO ”Agrorus”, Rusia
11 iunie 2015 / Domark 10 EC / ”Isagro S.p.A”, Italia
Nitroamofosca
(Nitroamofosca 15-15-15+7-11S; Nitroamofosca 10-20-20+3,5-4S; Nitroamofosca 12-32-12+1,6-1,8S; Nitroamofosca 13-19-19+6S)
/
OAO”FOSAGRO-Cherepovets”, Rusia
Proteus OD 110
(extinderea sferei de utilizare) / ”Bayer Crop Science AG”, Germania
Consento SC 450
(extinderea sferei de utilizare)
18 septembrie 2015 /
Antimedvedca
/
TOV ”Agromaxi”, Ucraina, SC ”Diolsem” SRL, Republica Moldova
Lebosol
(Lebosol -Nutriplant 36;
Lebosol -Nutriplant 6-12-6)
/ ” Lebosol Dunger GmbH”, Germania
Powergrow Balance / “Yiwu Emay Co., Ltd ”, China,
SRL ”Translogistic-13”, Republica Moldova
Stimovit Ferti, lichid
/
OOO "Agrohimpak", Ucraina
Michigan 20 WP
(extinderea sferei de utilizare)
/
”Bradfield Europe Corporation”, Marea Britanie
28 octombrie 2015 / Rattidion,G / OOO ”Valbrenta Chemicals”, Rusia
Terbusan 50 SC / ”Bradfield Europe Corporation”, Marea
Britanie
Scenic FS 80 / ”Bayer Crop Science AG”, Germania
Nitroamofosca
(Nitroamofosca 8-15-30-5(S); Nitroamofosca 8-20-30-2(S))
/
OAO ”Gomelschii himiceschii zavod”, Republica Belarusi
02 decembrie 2015 / Cyclone 350 SC / ”DVA Agro GmbH”, Germania
Expert 750 WG
Samșit, CS / TOV ”Fabrica Agrohimicatov”, Ucraina, ÎCS ”Oberegagro”, Republica
Avancard
(Avancard R,
Avancard R-Start) / Moldova
Miladar Duo, CS
Calaris Pro / ”Syngenta Crop Protection AG”, Elveția
Raiza

(extinderea sferei de utilizare)